Kirjoittaja Aihe: 4G yhteys Jollassa  (Luettu 11510 kertaa)

jokelap

 • Vieras
Vs: 4G yhteys Jollassa
« Vastaus #15 : 04.04.14 - klo:19:39 »
 ;D ;D ;D

Poissa Juukks

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 3
  • Profiili
Vs: 4G yhteys Jollassa
« Vastaus #16 : 23.11.14 - klo:11:24 »
Puhelu ja tekstiviestit eivät kulje 4G LTE-verkossa lainkaan, vaan puhelin vaihtaa niiden ajaksi 3G- tai 2G-verkkoon, jos sellainen on saatavilla ja siellä kapasiteettia riittää. Toki on olemassa Voice over LTE ratkaisu, mutta sitä ei ole julkisessa käytössä kuin Etelä-Koreassa ja kokeiluja menossa muutamissa muissa maissa yksittäisten operaattoreiden verkossa. Tunnetaan myös nimellä HD Voice ja tämäkin taas vaatii tukea myös puhelimelta verkon lisäksi.

Siitä vaan mummot kuuntelemaan liikennettä sinne kylän puhelinkeskukseen tai sieltä lähtevästä kaapelista. Siellä sitä on paljon puhetta ja dataa ilman salausta. Johonkin se Wireshark on plugattava kiinni, että sillä saa mitään napattua ja analysoitua ja aina löytyy se paikka, jossa se puhe kulkee salaamattomana. Yksikään valtio, mukaan lukien Suomi, ei tule koskaan suostumaan siihen, että standardi puhelinliikenne salataan päästä päähän turvallisesti niin, ettei operaattorin verkossa pystytä sitä salausta avaamaan. Tämä on jo nyt vaadittu lainsäädännössä, viranomaismääräyksissä ja toimilupaehdoissa.

Korjataan nyt sen verran, että LTE:ssä (tai 4G:ssä, riippuu miten haluaa asian ilmaista) tekstiviestit tulee ja lähtee ihan hyvin, mutta puhelun lähtiessä ja tullessa tapahtuu ns. CSFB (CS Fallback), jos verkko tukee. Tällöin päätelaite tippuu 2G tai 3G -verkkoon. VoLTE (Voice over LTE) tullessa (kehitys meneillään) myös puhelut siirretään LTE verkossa/pakettiverkossa bittiputken sisässä, eikä siis ns. piirikytkentäisessä verkossa. VoLTE:ssa käytetään puhelun muodostamiseen SIP -protokollaa, jota on käytetty jo pitkään VoIP -maailmassa. Mikäli olen ymmärtänyt oikein, niin Jolla ei ole tällä hetkellä kehittämässä VoLTE ratkaisua päätelaitteeseen.

HD Voice taasen on kaupallinen nimi AMR-WB kodekille, jota voidaan käyttää, jos päätelaite ja verkko sitä tukevat. Puhe siis AMR-WB:ssä näytteistetään tarkemmin ja lähetetään ko. koodausta käyttäen verkon yli toiselle päätelaitteelle. Suomessa ainoana HD voicea tukee DNA. DNA-DNA välisinä puheluina. Jollalla HD voice toimi ainakin 3G-verkossa, mutta 2G:ssä en ole havainnut, että olisi pelannut.

JollaSuomi Foorumi

Vs: 4G yhteys Jollassa
« Vastaus #16 : 23.11.14 - klo:11:24 »

Poissa wanda

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 9
  • Profiili
Vs: 4G yhteys Jollassa
« Vastaus #17 : 19.06.17 - klo:06:30 »
Olen kiinnostunut tästä asiastaroyal1688

JollaSuomi Foorumi

Vs: 4G yhteys Jollassa
« Vastaus #17 : 19.06.17 - klo:06:30 »