Kirjoittaja Aihe: AloittelijanOpas - kokonaisuus kokemuksena  (Luettu 4164 kertaa)

Poissa Kiiski

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 37
  • Profiili
AloittelijanOpas - kokonaisuus kokemuksena
« : 09.11.14 - klo:22:30 »
Huomenta. Olen tässä opiskellut jo tovin ja projektina on yksi keskiverto-sovellus, hyvin pieni mutta seuraavasta päivityksestä riippuvainen pikainen pien-sovellus ja ikuisuus-projekti jota en jatka ellei keskiverto-sovellus ole valmis  ::)

Tunnen saaneeni jokseenkin erittäin paljon opiskeltua vain netin tarjonnan kautta ja haluan jakaa kaiken tämän materiaalin, sillä hän joka omaa sovellusta miettii, näin sen toteuttaa helpoiten. Oma taustani on vain lieviä alkeita joten jos et ole kokenut ja olet tyhmä... Tämä on aivan loistava tapa lähteä liikkeelle.


QML

Tässä 33 osainen QML-sarja joka ei vaadi opiskelijalta, sillä QML on jokseenkin maailman helpoin kieli. Joseph Mills selostaa, esimerkit ovat selkeitä ja kaverilla on huumoria. Pelkästään tämän sarjan jälkeen sekä Sailfishin omia dokumentteja lukiessa voi luoda äärettömiä määriä yksinkertaisia ohjelmia.
https://www.youtube.com/playlist?list=PLB22HyVdO1GkLFrvRi5vIo5XcWS0EflxD

Kyllä, lataat oman QML-ohjelmasi Jollaan. Käyttö on aika hankalaa kosketusnäytöllä. Tällä ei luoda sovelluksia mutta voi kokeilla ja opiskella. Toistaiseksi itselläni olen opiskellut 3 niksiä: QML-lasku joka lasketaan javascriptillä, kosketusta seuraava neljän-suunnan-liike ja "hiiri" (jotain nerokasta. Patentti vetämään). Painamalla "RUN" ohjelman näkee heti, tosin kuin se 30-sekunttia PC:llä. Amazonin kaupasta löytyy vastaava appi: Terrarium. Se näyttää tuloksen livenä, mutta kosketusnäytöllä tämä on vielä hankalempaa.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wearyinside.qmlcreator
: : Ohjelma ei päivity eikä tarkistele joten sen voi ladata myös GooglePlayDownloaderilla.


Sailfish Silica

Sailfish- emulaattorista sekä esimerkeistä löytyy sovellus joka sisältää jokseenkin KAIKKI mallit niistä palikoista joista Sailfish-sovellukset ovat rakennettu. Emulaattorissa se on ikään kuin "asennettu sovellus". Vaikka nämä ilmiöt ovat jo Jollaa käyttäneelle tuttuja on tärkeätä kokeilla ne kaikki ja muistaa ne. Sillä se hetki kun valitset jonkun Qt-systeemin, minkä Jolla-tiimi on jo sinulle valmiiksi räätälöinyt, teet turhaa työtä ja sovelluksesi kokemus ei ole niin antoisa.
1. Kokeile kaikki niksit emulaattorin rävellys-sovelluksella
2. Mieti kaikkia palikoita omassa ideassasi: "miten toteuttaisin tämän sailfishimäisesti"
3. Poimi esimerkkikoodi ideallesi Sailfishin kotisivulta tai esimerkeistä.

https://sailfishos.org/sailfish-silica/sailfish-silica-all.html

Ennen Sailfish-Silicaan tutustumista on hyvä käydä QML tutoriaalit läpi. Pelkällä Sailfish-Silicalla saat luotua vain hyvin yksinkertaisia sovelluksia kuten... Sieni-Opas?


Qt / C++

C++ perusteet, tavanomaisimmat pelinappulat jotka ilmestyvät varoittamatta tutoriaaleissa kertomatta mitään niistä. Kirjoita joku pieni esimerkki itsellesi ja kerro mitä se tekee... kaikki, int, if else, array... kaikki. Itse opin ne GameEditorilla leikkiessä mutta siihen löysin kaiken täältä. Tässä on hyvä huomata kuinka nämä samat tulevat hyvin näköisinä toisissa kielissä.
Tärkeää: Ei siihen että osaisit, vaan siihen että ymmärrät!
Kukaan ei voi muistaa kaikkea ulkoa, mutta niin kauan kun olet ajatuksessa mukana, löydät vastaukset jostakin ja voit kirjoittaa.
http://www.cprogramming.com/

Tässä vaiheikkaassa tutorialissa kerrataan rivi kerrallaan mitä tapahtuu. Tärkeintä on lukea ja omaksua. Jos jätät kappaleen väliin, seuraavalla sivulla tunnet olevasi hukassa.
http://web.njit.edu/all_topics/Prog_Lang_Docs/html/qt/tutorial1-01.html

Brianin 120 videota QT-Creatorista, joka on lähes sama ohjelma kuin Sailfishin SDK:ssa. Tosin näissä pätkissä on seassa paljon QtGui:ta eli PC:lle tarkoitettua käyttöliittymää joka ei Sailfishin kannalta ole niin tärkeää. Kaikki "editorissa" kirjoitettu Qt näissä videoissa on erittäin tärkeä ymmärtää.
https://www.youtube.com/playlist?list=PL2D1942A4688E9D63

Lataa SailfishSDK:sta huolimatta Qt-Creator. Sen mukana tulee älytön määrä esimerkki-projekteja joita voi testata, opiskella ja yrittää sitten Sailfishin puolella, jolloin on muistettava kirjoittaa itse referoiden ja ymmärtäen sillä Copy-Paste:sta saa kuraa niskaan. Pieni CopyPastettu erimielisyys koodimeressä lyö homman heti lukkoon ja motivaatio ei riitä sen selvittämiseen. Qt-Creatorista on ilmainen versio OpenSource-käyttöön kotisivullansa.
http://qt-project.org/downloads

Muuta
Olen toistaisesksi pärjännyt googlettamalla ja 80% kaikesta informaatiosta on peräisin foorumeilta
Qt-Project sivu tulee aina ensimmäisenä mutta se ei aina riitä tai sen omaksuminen on vaikeaa.


Toivottavasti tein aloittamisen helpoksi. Itse olen aloittelija ja tulena aina olemaan sillä tärkeintä ei ole itsensä kehittäminen vaan tuloksia harbourissa, mistä tulikin mieleen: toimiiko Qt Positioning tässä marraskuun päivityksessä? Ymmärsin että marraskuun Qt-päivitys Sailfishille ei ole kokonainen.  ???
S60v1 2003 > S60v2 2005 > S60v3 2007 > Maemo 5 2010 > Sailfish OS 2013

Poissa Tattoo

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 123
  • Profiili
Vs: AloittelijanOpas - kokonaisuus kokemuksena
« Vastaus #1 : 10.11.14 - klo:01:12 »
Joo, QTPositioning on "stable" QT 5.2 eteenpäin, ymmärtääkseni se tullaan whitelistaamaan Storessa lähiaikoina, ellei ole jo.

https://together.jolla.com/question/11446/support-for-qtpositioning-qtlocation-apis/

Kiitos tästä aloituksesta,  jos koittais jotain softanpätkää saada itsekin ulos.  ;D

JollaSuomi Foorumi

Vs: AloittelijanOpas - kokonaisuus kokemuksena
« Vastaus #1 : 10.11.14 - klo:01:12 »

Poissa Kiiski

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 37
  • Profiili
Vs: AloittelijanOpas - kokonaisuus kokemuksena
« Vastaus #2 : 11.11.14 - klo:14:32 »
:P toivottavasti saatiin uusia alkuja. Se Qpositioning ymmärtääkseni on yksinkertaisempi ja kompaktimpi, toivottavasti se menee läpi. Hain "GPSinfon" lähdekoodista taaksepäin karsimalla sitä. Karsin itseni solmuun. Sylkäsen sen kerralla ulos jos QPosition ilmestyy. Kyseessä siis on jotain niin pientä kuin kokonäytön laajuinen nopeusnäyttö jossa selkeät kissankokoset kirjaimet ja mahdollisuus peilikuvaan, jonka voi heijastaa tuulilasin alalaitaan niinkuin Androidin UlysseSpeedometer. Nämä kaikki ovat liian epäselviä ja mainoksilla pumpattuja. Ulysse taas vilkuttaa jännästi Sailfishviestiä ylälaitaan. Pakko väsätä itse kun muu maailma ei osaa.

Ja ahh, ihanaa, se ei tarvitse C++ ollenkaan.   :-*
« Viimeksi muokattu: 11.11.14 - klo:14:38 kirjoittanut Kiiski »
S60v1 2003 > S60v2 2005 > S60v3 2007 > Maemo 5 2010 > Sailfish OS 2013

Poissa Norrit

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 46
  • Profiili
Vs: AloittelijanOpas - kokonaisuus kokemuksena
« Vastaus #3 : 12.11.14 - klo:22:20 »
Hieno postaus! Kiitos. Pitääkin katsoa toi QML viteo. Lähinnä ko. kielestä jäänyt nää kehittelyt kiinne kun ei meinaa energiaa töissä kodailun jälkeen perehtyä.
8110i, 8910, 6820, N70, Jolla...

Poissa Tattoo

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 123
  • Profiili
Vs: AloittelijanOpas - kokonaisuus kokemuksena
« Vastaus #4 : 24.02.15 - klo:14:13 »
Mitähän teen väärin, kun ei nuo QtQuick-valinnat ilmesty Qtcreatoriin.. vai löytyykö ne jostain muualta? :D

JollaSuomi Foorumi

Vs: AloittelijanOpas - kokonaisuus kokemuksena
« Vastaus #4 : 24.02.15 - klo:14:13 »